Webanizr Logo
Open / sluit menu

In deze handleiding lees je hoe je de voortgang en uitval van bezoekers in een meerstapsformulier kan meten in een trechter in Google Analytics. We gaan er van uit dat je Google Analytics al hebt ingesteld. Zo niet lees je hoe je dit kan doen op de handleiding over het instellen van Google Analytics.

Open de lijst met multistapformulieren

Om de lijst met meerstapsformulieren te openen klik je op de pin "Meerstaps formulieren". Is deze niet beschikbaar? Dan kan je deze zelf toevoegen uit de lijst met populaire pins.

Open de lijst met stappen

Houd je muis boven de het meerstapsformulier waarvan je de gegevens wilt meten in Google Analytics. Klik daarbij dan op de knop "stappen".

Geef de stap een naam voor Google

Alle stappen die je wilt meten geef je nu een naam. Je bewerkt een stap door op die stap te klikken in de lijst. Daarna zoek je in het formulier naar het veld "Analytics event categorie". Typ daar in de naam. Gebruik voor de naam enkel kleine letters en cijfers, geen andere tekens.

Admin gedeelte in Google Analytics

Log in nu in Google Analytics. Open de property van de website waarvan je de gegevens wilt meten. Daarna klik je op de Admin knop onder aan het menu in Google Analytics.

Open Goals (Doelen)

Klik nu in de derde kolom op de knop Goals. Staat je Google Analytics ingesteld op Nederlands dan heet deze knop Doelen.

Start een nieuw Goal (Doel)

Klik op de knop "+ NEW GOAL" om een nieuwe funnel in te kunnen stellen. Bij de nederlandse versie is dit de knop "+ NIEUW DOEL".

Stel een custom goal in

Bij de eerste stap van de wizard voor een nieuw doel kan je kiezen voor vele opties. Kies voor de optie "Custom" ("Aangepast") helemaal onderaan het rijtje. Klik daarna op Continue (Doorgaan).

Manier van succes meten

In de tweede stap van de wizard geef je de funnel een naam. Je mag hier zelf een naam voor verzinnen. Bij het type kies je voor Destination (Bestemming).

Stel je goal destination in

Bij Destination (Bestemming) voer je de URL in van de laatste stap. De URL bepaal je als volgt:

  1. Je begint met een /
  2. Daarna zet je de naam van het meerstapsformulier er achter. Heet je meerstapsformulier bestellen kom je dus uit op /bestellen.
  3. Daarna volgt weer een /. Dus in dit voorbeeld /bestellen/
  4. Daarna volgt de naam die je aan de stap hebt gegeven in de back-end. Heb je de laatste stap daar betaald genoemd zet je dit achter de url: /bestellen/betaald.

De trechter instellen

Zet nu de optie voor de Funnel (Trechter) op ON (AAN). Daarna voer je één voor één de stappen die leiden naar de laatste stap in. In het eerste veld geef je de stap een naam. In het tweede veld zet je de url van die stap. De url bepaal je op dezelfde manier als je de url voor de laatste stap heb bepaald.

Bij alle stappen kan je de Required (Verplicht) op No (NEE) laten staan.

Sla de funnel op

Klik nu op de Save (Oplaan) knop om de funnel op te slaan

Funnel bekijken

De funnel die je gemaakt hebt wordt nu zichtbaar in het menu van Google Analytics bij CONVERSIONS > Goals > Funnel Visualisation (CONVERSIES > Doelen > Trechterweergave).

Het kan even duren voor de eerste gegevens in de trechter zichtbaar worden.