Webanizr Logo
Open / sluit menu

Deze handleiding legt uit hoe je in Kibana dashboards snel gegevens kan filteren en zo elke keer een andere doorsnede van je gegevens te zien krijgt. Bij deze handleiding gaan we er van uit dat je ingelogd bent en een dashboard hebt samengesteld. Hoe je een dashboard samensteld zie lees je in de handleiding over het samenstellen van Kibana dashboards.

Filteren via taartdiagrammen of staafdiagrammen

Je kan snel filteren op één van de parten uit een taartdiagram door er op te klikken. De gegevens van alle visualisatie passen zich dan aan naar de gefilterde set waarbij alleen de gegevens die vallen binnen het part waar je op hebt geklikt.

Op dezelfde manier kan je ook filteren door op één van de staven te klikken in een staafdiagram.

Filteren via tabellen

Als je bij een tabel met je muis over een zie je twee vergrootglasjes. Eén met een min en één met een plus er in. Met het vergrootglasje met een plus filter je de gegevens van alle visualisaties zodat deze enkel gebaseerd zijn op gegevens die overeenkomen met deze rij. Het plusje werkt dus hetzelfde als klikken op een part in een taartdiagram.

Het vergrootglasje met de min werkt op de tegengestelde manier. Hiermee sluit je juist alle gegevens uit die horen bij deze rij.

Filters combineren

Elke keer dat je op een visualisatie klikt om te filteren wordt deze filter toegevoegd. Dus als je eerst filtert op vrouwen en daarna op de leeftijd 45 dan tonen de visualisatie de gegevens van vrouwen met de leeftijd 45.

De filters worden getoond boven het dashboard (zie als voorbeeld de bijgaande afbeelding).

Filter opties

Als je met je muis over een filter gaat zie je verschillende opties. Met het vinkje kan je filter tijdelijk uitschakelen. Met het prullenbakje kan je de filter verwijderen.

Met de pin knop kan je de filter vastpinnen bij het dashboard. Dan is de filter ook nog beschikbaar de volgende keer dat je het dashboard opent. Dit is vooral handig bij maatwerkfilters (zie hieronder).

Maatwerk filters

Met de knop Add a filter kan je ook filters op maat toevoegen. Je selecteert dan het veld om op te selecteren, de manier waar op moet worden vergeleken en de waarde waarmee moet worden vergeleken. 

Voor de overzichtelijkheid kan je de filter nog een label geven.

De maatwerkfilters kunnen worden toegepast in combinatie met de filters die je verkrijgt door te klikken in één van de visualisaties.